вторник, 2 февруари 2010 г.

Малкият брат, ново падение за Канал 4: Насилие и побоища сред деца, които се справят сами

от Ванеса Алън и Мойра Пети

Превод от мен по повод Петицията във Фейсбук АЗ СЪМ ПРОТИВ ВЪВЛИЧАНЕТО НА ДЕЦА В БИГ БРАДЪР 5 !!!

Миналата вечер Канал 4 беше обвинен в екплоатиране на деца за вдигане на рейтинга.
Благотворителните организации заявиха, че телевизията е стигнала нови най-ниски стойности на рейтинга с риалити шоу в стил „Биг Брадър” за хлапаци само на осем години.
Шоуто в четири серии „Момчета и момичета сами" показва деца, които непрекъснато пл ачат и се молят да им разрешат да си отидат вкъщи, след като са оставени сами да се грижат за себе си в продължение на две седмици.


Това малко момиченце е потънало в сълзи по време на снимките и въпреки това Канал 4 настоява предаването да продължи да се излъчва

Десетте момчета започват да се бият, едно замахва с нож срещу друго, докато най-голямото от десетте момичета прибягва към тормоз и сплашванe.
Сценаристите казват, че „Момчета и момичета сами” има за цел да провери дали днешните деца "отглеждани в саксия” могат да оцелеят сами или съвременното общество ги е накарало да пораснат прекалено бързо.
Противоречието идва след няколко програми, които ужасиха и разтревожиха зрителите. Медийните наблюдатели призоваха Секретарят по културата Анди Бърнам да озапти телевизионната компания.


Две от момченцата, които участват в „Момчета и момичета сами”, се бият

Джон Бейер, от Медиауоч, заяви: „Ако Канал 4 не обърне внимание на обществения ужас и напрежение около тези програми, тогава Държавният секретар би следвало да разгледа условията, при които тя работи.”
Първият епизод, дълъг един час, трябва да се появи на екран тази вечер и да покаже десет момчета и момичета, всички на възраст от 8 до 12 години, как се движат из шест изолирани каменни къщички в Корнуол.
Камерите ги снимат как се справят с ежедневните проблеми и улавя как момчетата бързо преминават към насилие.


На децата, на възраст от 8 до 11 години, не им трябва много време, за да започнат да се възползват от живота без родители


Едно от децата в „Момчета и момичета сами” се опитва да сготви за съквартирантите си, но в рамките на два дни всички те живеят на газирани напитки и чипс

Вижда се как едно дете замахва с крак с удар от карате към главата на друго. Когато момчетата се опитват да накажат деветгодишен на име Раян, трябва да бъдат разтървани от възрастен, след като е притиснат в ъгъла от двама съквартиранти, единият въоръжен с градинско гребло.
Наблюдателите трябва да се намесят и когато друго момче насочва нож срещу 11-годишен, въпреки че този епизод няма да се пуска на екран.
Момичетата избягват насилието, но в рамките на 24 часа от влизането в къщите, няколко се разплакват, защото ги бият.
Показват Мади, на осем, как хлипа, след като по-големите момичета оставят по стените на къщата кървави отпечатъци от ръце и „призрачни съобщения" като „Ако аз умра, ти си следващата".
Родителите гледат снимките на камерите в близка къща, като са им казали, че могат да си приберат децата от програмата по всяко време.


Камерите снимат децата и улавят бързият преход на момчетата към насилието

Матю, на девет, започва да си бие главата в стената, когато родителите не му позволяват да се откаже. Друго дете, на девет години, Сид, се прибира вкъщи след три дни.
Борел се да си сготви нещо и се примирил с макарони със студена вода.
Момичетата успели да се справят по-добре и сготвили три ястия на ден, даже опекли сладки.


Участничките в „Момчета и момичета сами” Холи Робинсън и Мадлин Маклейн-Фрийман се грижат една за друга

Но техните караници прераснали в бурни свади и разплакали София на девет години: „Дойдох да избягам от родителите си и да се забавлявам, но изобщо не е забавно, прилича на истински кошмар.”
Деби Бюмонт, на 42 години, майка на едно от момичетата в епизодите, Чарли, защитава 12-годишната си дъщеря от обвиненията, че е участвала в тормоза на екрана. Тя казва: „Не мисля, че Чарли прави нещо злонамерено.”
Лиз Карнел, от благотворителната организация „Булиинг Великобритания”, казва: „Това е пийп шоу, което използва деца за жертви. Ако родителите оставят децата си сами вкъщи за две седмици, социалните служби ще дойдат веднага. Доста съм изненадана, че не са се намесили в това.”


Канал 4 отхвърля мнението, че програмата експлоатира деца и казва, че „това не е проект с цел търговска печалба"

Мишел Елиът, от Кидскейп, казва: „Да се експлоатират деца за рейтинг е ново падение за Канал 4.”
Канал 4 заявява: „Наблюдателите бяха в къщите през цялото време, а родителите гледаха и можеха да спрат това по всяко време.'
Родителите не получават никакво заплащане, но им се плащат пътните и други разходи.
„Момчета и момичета сами” трябва да е на екран тази вечер по Канал 4 в 9 ч вечерта.


Млад съквартирант играе сам.

Шоуто по Канал 4 е като проучване на децата във Великобритания и открива, че те страдат „в егоистичния и аморален свят на възрастните".

Няма коментари: