понеделник, 8 февруари 2010 г.

Давина Маккол: Телевизията не е „добра” за децата

Водещата на Биг Брадър ограничава времето за гледане на телевизия на семейството си на един час и 15 минути на ден
Вторник, 5 януари 2010 18.19 GMT



Водещата на Биг Брадър Давина Маккол казва, че е наложила строги правила върху гледането на телевизия от децата си.

Снимка: Стийв Браун/Скай1

Новаторското риалити телевизионно шоу, водено от Давина Маккол, бе едно от първите, което накара повечето цифрови телевизии да предложат 24-часово предаване: лудориите на хората в Биг Брадър можеха да се следят с часове. Маккол, обаче, като че ли е открила начин да се „изключва”.

В искрено интервю, водещата говори за притесненията си за това, как гледането на прекалено много телевизия въздейства върху децата. Тя ограничава собствените си деца на само 1 час и 15 минути гледане на телевизия на ден.

Маккол, която наскоро се завърна в Канал 4 като домакин на последните серии на ВИП Брадър и представи новото шоу на талантите в 5 ч. следобед по Скай 1, „Трябва да танцуваш”, каза, че е наложила в семейството си строги правила за гледане на телевизия.

„Позволявам им да гледат телевизия 15 минути сутрин и един час след вечеря,” казва Маккол, която има три деца, Холи, на осем години, шестгодишната Тили и Честър, на три години. „Честно казано, чувствам се виновна и за този един час. За децата не е добре да гледат телевизия. Тя определено влияе на поведението им.”

Маккол е водеща на Биг Брадър от дебюта му във Великобритания през 2000 година. Шоуто стана едно от най-значимите в Канал 4, с третото и най-популярно издание през 2002 г. – това, в което името на Джейд Гууди влезе във всяка една къща – като бе гледано от повече от 5 милиона зрители. Но рейтингът на миналогодишното 10-то издание падна на около 2 милиона и шоуто стана отдушник на критиците на Канал 4, които го заклеймиха, че не е успяло да оправдае общественото доверие.

Тази година Биг Брадър ще спре да се излъчва в Канал 4. Но може да се върне на малкия екран, ако форматът се купи от друг канал.

Шоуто на Маккол по Скай 1 е съперник на новия танцов формат на ББС1, „Мислиш си, че можеш да танцуваш”, в който участва съдийката на шоуто „Хайде да танцуваме” Арлийн Филипс. Шоуто на Скай 1 се предава в ефир в час, в който цялото семейство е пред телевизора - 6 ч. следобед в неделя. Стартира миналия уикенд с почти милион зрители, най-голямата публика на канала за повече от година насам.

Запитана как ще се чувства, ако едно от нейните деца иска да се яви на кастинг за телевизионно риалити шоу като Биг Брадър, когато станат по-големи, Маккол заявява пред списание Сайколоджис: „Ще ги попитам докъде мислят, че ще стигнат. Не мога да им кажа да не го правят. Но престоят в тази [Биг Брадър] къща те кара да се замислиш как поведението ти влияе на другите, така че може да бъде много положително лично пътешествие."

Маккол започва кариерата си в телевизията в МТВ и води „Давина", чатшоу в часа за следобеден чай, по ББС1, което е за кратко на екран.

„Исках да бъда известна, за да докажа, че струвам нещо,” казва тя пред списанието. „Но в деня, когато вече имах собствено шоу по МТВ 1, плаках цяла нощ, защото, съвсем не се доказах с него, а прекарах години да си мисля, че това ще стане.
Осъществяването е вътрешно чувство. Просто се опитах да дам повече, отколкото се очакваше. Това нещо в повече те отвежда толкова далеч.”

Бивша наркоманка, Маккол казва: „Взимала съм всичко. Кокаин, екстаси, дори хероин. Опитвам се да ходя на другарски срещи от 12 етапа всяка седмица. Ходя там от 17 години насам и никой досега не е нарушил моята анонимност. Чувствам се в по-голяма безопасност на тези срещи, като си говоря с група непознати, отколкото на което и да е друго място в света.”

Маккол, която е омъжена за бившия телевизионен водещ Матю Робинсън, казва, че е по-тиха от емоционалната си екранна личност в шоуто Биг Брадър. „Хората искат да съм тази емоционална личност и, ако не съм, те се чувстват измамени. Наричали са ме ледената девица и няма да кажа, че не ме интересува какво мислят хората, но с всяка нова бръчка все по-малко ми пука,” казва тя.

„Срещу всеки, който ме мрази, стои един, който ме харесва, а аз не познавам тези хора.”

Проучване: шест часа на ден пред екрана

Младежите прекарват средно почти шест часа на ден пред телевизионния екран, пред компютъра или игровата конзола, според статистиката на Агенцията за пазарни проучвания „Чайлдуайз”, публикувано миналата година.

Според проучванията, колкото повече време прекарват децата в гледане на телевизия или на компютъра, толкова по-вероятно е да са с наднормено тегло. Почти един на пет 16-годишни младежа казват, че не биха могли да живеят без компютъра си, според „Чайлдуайз”.

Шоуто Биг Брадър на Канал 4 е сред програмите, обвинявани от учители, че водят до проблемно поведение в училищата. Две трети от почти 800 служители, проучени миналата година от Асоциацията на учителите и преподавателите, казват, че Биг Брадър е причина за най-лошото поведение сред учениците.

Учителите казват, че децата копират често употребявани фрази и езика на тялото от телевизионните предавания за възрастни. Други програми, заклеймявани от учителите са „Жителите на Ийст Енд”, „Малката Британия” и „Шоуто на Катерина Тейт”. Телевизионни фрази също са причина за нарушаване способността да се концентрират по време на часовете.

Хората, които намаляват наполовина гледането на телевизия изгарят средно по 120 калории повече на ден от обичайната група, която продължава да гледа средно по пет часа на ден, според проучване, публикувано в САЩ. Изследванията са свързали гледането на телевизия с яденето на вредни храни и напитки, които се появяват в паузите за реклами.

Въпреки появяването на технологии, които режат рекламите, като например Скай+, средният зрител във Великобритания е гледал 43 телевизионни реклами на ден през 2009 година в сравнение с 33 реклами отпреди 10 години. Зрителите във Великобритания гледат общо 2.45 милиарда реклами на ден.

Джон Планкет

Няма коментари: